Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát. A Cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében a láblécben található ÁSZF a mérvadó.
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

MOST VAN ITT AZ IDEJE! ŐSZI METSZÉS ÉS HAGYMÁSOK ÜLTETÉSE.

MOST VAN ITT AZ IDEJE! ŐSZI METSZÉS ÉS HAGYMÁSOK ÜLTETÉSE.

A növényeink metszés után megújulnak, egészséges hajtásokat hoznak, több termést adnak. A nem jó időben végzett metszés kárt okozhat a növényekben. Segítünk abban, hogy milyen növények metszésének van most itt, ősszel az ideje.

 

  • GYÜMÖLCSFÁK ŐSZI METSZÉSE: A meggy, cseresznyefák, szilva, kajszi és őszibarack, sőt a bogyós gyümölcsök (egres, málna, szeder) hosszú hajtásait, rügy nélküli ágait, sűrű hajtásait ritkítsuk meg. Ezek azért szükségesek, hogy a téli nyugalmi állapotban a növény feleslegesen ne tároljon energiát, így tavaszra a friss hajtásokhoz kerül a tápanyag, mely bő termést eredményez. 
  • MILYEN KERTI SZERSZÁMOKKAL METSZÜNK? A könnyen elérhető és vékonyabb hajtásokat metszőollókkal, a vastagabb, nehezen elérhető, magasabban lévő ágakat ágvágóval távolítjuk el. A penge minden esetben rozsdamentes acélból legyen, mely tartós, bírja a rendszeres élezést, így nem roncsolja a növénylemezt metszéskor. Praktikus szempont, hogy a metszőolló és az ágvágó nyele ergonomikus és csúszásmentes bevonattal legyen ellátva. Ennek oka, hogy általában nem 1-2 ágat metszünk és készen is vagyunk, hanem bizony ha metszünk akkor alaposan, ezért fontos, hogy a tenyerünket kíméljük. Nem tudunk annyi spenótot enni, hogy magasba ágaskodva egy vastagabb ág átvágást elvégezzük, ezért a gyártók már un. fogas áttétes és teleszkópos ágvágókat forgalmaznak, hogy pici erőkifejtéssel is elég erősek legyünk a használatukhoz. Nem ijesztgetésnek szánjuk, de lesznek vastagabb, idősebb ágak, melyeknél az áttét már nem segít. Ekkor jön a keretesfűrész. Vásárlásnál ügyeljünk arra, hogy a penge kétélű és cserélhető legyen. A keret anyaga acélból legyen, hogy biztos tartást adjon a pengének fűrészelés közben. A markolat kialakítás itt nem csak kényelmi, de balestmegelőzési szempont is, fontos hogy csúszásmentes anyagból legyen.
  • DÍSZBOKROK ÉS SÖVÉNYEK ŐSZI METSZÉSE: Tuja, hamisciprus, fagyal, tiszafa őszi metszésénél a formára vágás a fontos szempont. Ezek a növények nagyrészt örökzöldek, nem alszanak téli álmot, csak lelassul a növekedésük. Jó fagytűrő növények, ezért nem kell attól tartani, hogy egy korai fagynál visszafagynak. Az eszköz itt a sövényvágó, mely vásárlásánál hasonló szempontokra ügyeljünk mint az ágvágónál. 

 

                                  

 

Van még egy fontos őszi kerti teendő!

Ki ne szeretné, ha márciusban a tulipán, nárcisz, krokusz lenyűgöző látványában gyönyörködhetne kertjében, balkonládáiban. Akkor most, ősszel van itt az ideje a tavaszi hagymások ültetésének. Virágládákba, járdaszegélyek mellé, lombhullató fák alá ültessünk kora tavasszal virágzó hagymás növényeket. Hogyan csináljuk? Megmutatjuk lépésről lépésre:

 

 

  • HAGYMA KIVÁLASZTÁSA: A virághagymákat kertészetekben, barkácsáruházakban tudja megvásárolni. 10-15 darabos (mérettől függően) csomagolásban, hálós zacskóban. Picit nyomkodjuk meg a hagymákat, hogy egészségesek, kemények legyenek, de héjuk ne legyen száraz, pici nedvességtartalmuk legyen.
  • HELY MEGTERVEZÉSE: A kertben napos vagy félárnyékos helyet keressünk, ahol a talaj jó vízelvezetésű, laza szerkezetű, hogy a gyenge hajtások tavasszal könnyen a felszínre bújhassanak. A növények tápanyagraktára maga a hagyma, ezért meghálálják, ha pluszba tőzeges, komposztos talajt kapnak. Ez különösen fontos, ha balkonládába, cserépbe ültetjük a hagymákat, hiszen ezekben az edényekben korlátozott a hagymás növények tápanyagellátottsága.
  • GÖDÖR MÉLYSÉGE: Más a hagyma mérete a tulipánnak, hóvirágnak, jácintnak, így nincs egy állandó mélység. Etalonnak vehetjük, hogy az ültetőgödör mélysége a hagyma méretének 2-3 szoros legyen, így megelőzzük a keményebb teleken a fagykártól a hagymát.
  • NE SPOROLJUNK A MENNYISÉGGEL: Ugye milyen szép látvány amikor tulipán vagy nárciszerdőt látunk egy kertben. Bizony ehhez a hagymákat sűrűn kell ültetni, a lenyűgöző látványhoz ne spóroljunk a hagymákkal.

 

 

KERTI MUNKÁK UTÁN:

A kertészkedés szépsége mellett bizony kosszal is jár. Metszéskor, sövényvágásnál az őszi levelek is lehullanak a gyepre, járdára, nem is beszélve az ültetéssel járó földmunkáról, mely a járdára, teraszra (balkonláda beültetés) került. Pánik helyett kössük össze az őszi házkörüli takarítással. A garázsból hozzuk elő a magasnyomású mosót. Mondhatnánk, hogy ezzel csapassuk le a járdára kerül földet és kész, ám ennél többet tudnak a magasnyomású mosók. Tudta, hogy habosító tartály a nagyobb márkák gyártói (STANLEY, BLACK+DECKER) a készülékhez alapcsomagként árulják, mellyel a makacsabb szennyeződések is eltávolíthatók, mint a muslica és egyéb bogár maradványok. A teraszon vagy akár a házfalon megjelent mohát is eltávolíthatjuk a magasnyomású mosókkal. Bizonyos típusoknál az alapcsomag része a kefés és rotációs kefe, ám ha mégsem, a STALEY és BLACK+DECKER gyártó gondoskodott arról, hogy külön is megvásárolható legyen. Indulhat a kert és házfal tisztítása.

 

 

Kertészeti tudás birtokában már csak a kerti szerszámokra van szükség, melyeket a CITIDEPO.HU webshopunkban megtalál. Utoljára hagytunk két igazán jó hírt! 
1.    Minden KERTI SZERSZÁM, MAGASNYOMÁSÚ MOSÓ RAKTÁRON! Rendelést követően, 2-3 munkanap alatt már házhoz is érkezik.
2.    Tucatnyi termékünk MOST AKCIÓ-s! DE csak a készlet erejéig!

 

Kérdése van? 
E-MAIL: ugyfelszolgalat.citidepo.hu@gmail.com 
Telefon: +36707747475