Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát. A Cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében a láblécben található ÁSZF a mérvadó.
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

KUGLÓF. DE MIÉRT LYUKAS A KÖZEPE?

KUGLÓF. DE MIÉRT LYUKAS A KÖZEPE?

A hűvösebb őszi napokon ugye milyen kellemes egy finom, friss kuglóf és forró tea mellett beszélgeti. Ezt a süteményt senkinek sem kell bemutatni, mert mindenki ismeri, kóstolta ezt a keltésztából készült, mazsolás édes süteményt. De vajon tudjuk e hogy:

 

  • Honnan származik a kuglóf?
  • Miért lyukas a közepe?
  • Tudta, hogy van kuglóf múzeum is?

HONNAN SZÁRMAZIK A KUGLÓF?
Már a XVII. századból is vannak feljegyzések, hogy közép-európia gasztronómiában szerepelt. Napjainkban Németország és Ausztriába ünnepi asztalain található meg leginkább, nem véletlen mert név, Gugelhupf, Kugelhopf is német eredetű. A szó első fele a német Gugel, csuklya szót jelenti, a másik fele a Hefe, élesztő szó. Eredetileg kelttésztából készült, manapság már sütőporral készítik. 

MIÉRT LYUKAS A KÖZEPE?
Szerencsére a kuglófot nem kell bemutatni senkinek, így mindenki tudja, hogy az oldalt barázdált kalács, nagy mennyiségű kelttésztából készül. Ahhoz, hogy a közepe is átsüljön, a szélek megégtek volna, ekkor jött a praktikus megoldás, hogy üres a közepe, így biztosítva a tészta egyenletes átsütését, mely egyben a kuglóf jellegzetes alakját is adta. 

 

                                                   

 

TUDTA, HOGY VAN KUGLÓF MÚZEUM IS?
A kuglóf jellegzetes, középen lyukas sütőformája eredetileg agyagból készül, mázas külső résszel. Mivel gyakran használták, így a konyha falán tartottak felakasztva. Napjainkban a fém, sőt a szilikon forma az elterjedtebb. Jó hír a kuglóf rajongóknak, hogy már múzeum is létezik ennek a kedvelt ünnepi, karácsonyi süteménynek. Klikk ide: https://sopronimuzeum.hu/2021/05/23/kuglofot-keszitettunk/

 

Elmélkedhetünk az eredetéről, a számtalan receptről, azonban a kuglóf formájú sütőforma nélkül nem készülhetne el ez a kedvelt édes sütemény.  Van egy tippünk: CITIDEPO.HU webshop